Location
Branches

Any 2022 en Notícies

ICL Iberia ven les primeres tones de sal provinents el 100% del dipòsit de la Botjosa
10/11/2022

ICL Iberia segueix amb l'increment progressiu d’aprofitament de sal dels seus dipòsits salins. Aquesta setmana, s'ha produït la primera venda de sal provinent en el seu 100% del dipòsit de la Botjosa d'acord amb el Pla de Restauració en curs.

Es tracta d'una càrrega de 4 mil tones de sal purificada que aquesta setmana es carregarà a un vaixell a la terminal portuària de la companyia al Port de Barcelona i que en els pròxims dies s'enviarà a Holanda amb la finalitat de ser utilitzada pel desglaç de les carreteres. Es tracta de sal purificada molt fina que s'ha tractat ad hoc a la planta de Sallent i que s'adequa a l'estàndard del nord d'Europa.

Amb la voluntat d'apostar per l'economia circular, lCL continua buscant nous mercats per tal d'anar incrementant la comercialització de sal extreta dels seus dipòsits. Cal destacar que l'empresa ha ampliat l'equip de vendes de sal amb l'objectiu de potenciar la comercialització d'aquest producte amb nous mercats i clients. En els darrers mesos la companyia ja ha comercialitzat una part de la sal provinent de la Botjosa, inicialment, a través de la seva barreja amb sal provinent de la seva instal·lació a Súria i ara, per primer cop, ho fa a través d'una venda de sal provinent el 100% de la Botjosa.

L'inici de la comercialització de sal provinent dels dipòsits salins de Sallent ja va tenir lloc durant l'any 2020 després de diverses proves i un cop es van obtenir els corresponents permisos. Després d'aquesta fase, lCL ha accelerat l'extracció de la sal del dipòsit de la Botjosa al llarg d'aquest any, fins a extreure i retirar més de 200.000 tones.

ICL Iberia i la Fundació del convent Santa Clara renoven el projecte solidari “taller-cosidor”
28/10/2022

ICL Iberia i la Fundació Convent de Santa Clara de Manresa han renovat un any més el conveni de col·laboració del projecte solidari “el taller-cosidor”, adreçat a dones de la comarca del Bages que viuen una situació de risc d'exclusió social. Aquest divendres al matí, una representació de l'empresa i amb la presència del seu conseller delegat, Patricio Chacana, han fet una visita al taller-cosidor i han estat rebuts per Sor Lucia Caram i les dones usuàries. La col·laboració es porta a terme des de l’any 2019.

El projecte està orientat a fomentar un espai de relació, aprenentatge de la llengua, habilitats manuals, integració als costums del país, hàbits i valors que beneficia majoritàriament a dones nouvingudes i/o amb risc d’exclusió social. L'equip que gestiona el projecte està format per voluntàries que treballen amb les dones, més d’una trentena, creant un lloc d'aprenentatge entre cultures diferents. Les dones beneficiàries, amb fills petits, es reuneixen cada dia a l’espai, mentre que d’altres persones voluntàries fan activitats amb els seus fills en els mateixos horaris (en una mena de ludoteca). Les dones usuàries tenen una edat d’entre 28 i 55 anys. La majoria d’elles també provenen del servei del Banc dels Aliments, de la mateixa fundació.

Les dones que es beneficien de la iniciativa aprenen a cosir i reciclar tota mena de roba de vestir per obtenir recursos i eines que els puguin servir per inserir-se al mercat laboral ordinari. En el cosidor s’encarreguen de cosir unes etiquetes de prevenció a la roba i motxilles dels miners.

Durant la trobada també s’han explorat noves vies de col·laboració entre l’empresa minera, com ara la formació i inserció laboral de joves amb risc d’exclusió social i altres iniciatives que es porten a terme des de la Fundació Convent de Santa Clara.

ICL Iberia enforteix el seu suport amb UManresa en el foment de les vocacions científiques
06/10/2022

ICL Iberia i UManresa – Fundació Universitària del Bages han renovat i ampliat l’acord de col·laboració a través del qual l’empresa minera dona suport a les accions de promoció de les vocacions científiques a les primeres edats que es duen a terme des del Lab 0-6 de la Universitat. El nou conveni dona continuïtat al suport que ICL Iberia ha donat a UManresa des de l’any 2016. A banda d’ampliar la dotació econòmica que l’empresa minera aporta a les diferents activitats, aquest nou conveni permet avançar en la internacionalització del projecte d’UManresa, un aspecte que ja s’ha començat a estudiar. A més ICL Iberia també forma part del comitè assessor del Lab amb l’aportació de coneixement.

Amb la seva aportació, ICL vol contribuir a impulsar l’aprenentatge, la recerca i la documentació al voltant de l’educació científica. En aquest sentit, ICL Iberia promou que infants de les escoles del seu àmbit d’influència, concretament de Súria, Sallent, Callús, Balsareny i Santpedor visitin el Lab 0-6 i puguin participar en les activitats que s’hi proposen.
També s’organitzen activitats de divulgació científica en aquests municipis i l’empresa minera dona suport al premi La Ciència i els Infants, un guardó que reconeix propostes elaborades per docents per promoure l’esperit científic dels infants a les aules de l’etapa educativa infantil.

El nou conveni aborda, per primera vegada, la possible internacionalització de l’activitat del Lab 0_6, donant-la a conèixer als països on l’empresa té implantació.

Més Lab i més ciència a les primeres edats

La reno
vació i ampliació del compromís d’ICL amb UManresa coincideix en el temps amb l’estrena del nou edifici FUB4 -UEducació, una construcció que aglutina i concentra tots els estudis i serveis d’educació de la institució universitària. La construcció del nou edifici ha permès ampliar els espais dedicats a la promoció de l’educació científica a les primeres edats que, fins ara, s’adreçaven al públic de 0 a 6 anys.
Al nou edifici, les propostes s’han pogut ampliar i especialitzar en funció de les edats dels infants. Així, a la Upetita, la nova escola bressol de la Universitat, s’hi ha creat l’espai Explora 0_3, pensat i concebut per a la primera etapa educativa. A la primera planta de l’edifici s’hi poden trobar els espais 3_6 i 6_8, que fan que les propostes s’allarguin fins a la segona etapa del cicle infantil (3 a 6 anys) i la primera de l’educació primària (6 a 8 anys).

La promoció de l’educació científica a les primeres edats es completa amb el Lab sobre rodes, una furgoneta equipada amb propostes de ciència i experimentació que es trasllada a les escoles bressol, que són les que tenen més dificultats per desplaçar els infants fins a Manresa.

7 anys al costat de la ciència a les escoles

Des que es va posar en marxa l’any 2016, el Lab 0-6 ha tingut molt bona acollida entre els centres educatius. De fet, cada any, el calendari de visites escolars s’ha de tancar pocs dies després d’obrir-lo perquè s’omple de seguida gràcies a l’interès de les escoles de participar en una proposta diferent, de qualitat i orientada a la ciència i l’experimentació. Durant el curs passat, el Lab va arribar a 10.424 infants, una xifra rècord a causa de les activitats que es van fer a Girona, Lleida i Tarragona. Van ser 519 grups escolars de 189 escoles. Pel que fa al Lab Sobre Rodes, que es desplaça a les llars d’infants, va visitar 141 centres i va arribar a 5.917 nens i nenes

04/07/2022

ICL Iberia ha fet pública la vuitena edició de la Memòria de Sostenibilitat. Es tracta d’un extens document de 94 pàgines que recull els indicadors de l’empresa relatius a l’exercici del 2021. Amb aquesta publicació ICL compleix novament amb el seu compromís de transparència i responsabilitat social. Entre les dades que hi apareixen, destaca la venda de 615.219 tones de potassa (el 74% de la qual es va exportar i el 99% es va destinar a l’activitat agrícola com a fertilitzant) i la comercialització de 1.135.261 tones de sal (el 46,5% de la qual es va destinar al desglaç de carreteres i la resta a la indústria electroquímica). La memòria també reflecteix la inversió que l’empresa va realitzar l’any passat de 61 milions d’euros amb una xifra de negoci de 242 milions d’euros.

Entre els fets rellevants del 2021 hi ha la inauguració de la rampa de Cabanasses, que connecta la mina amb la planta de tractament de Súria amb una cinta transportadora i que suposa un gran pas cap a una mineria més sostenible, millorant la seguretat i l’eficiència de l’activitat i al mateix temps reduint el seu impacte ambiental (la seva petjada de carboni), entre d’altres eliminant la circulació de camions de transport de mineral que fins ara passaven pel centre urbà de Súria. També s’ha construït una nova planta de tractament de sal de desglaç i la renovació de les instal·lacions de càrrega de trens i camions, així com la consolidació de la nova terminal de la companyia al Port de Barcelona.

Durant el 2021 la inversió ambiental de la companyia va ser de 10,4 milions d’euros i es va aconseguir la reducció de 4,78% de producció de residus respecte el 2020. En aquest mateix sentit, el 100% de l’electricitat utilitzada per l’empresa és procedent de fonts renovables. ICL Iberia ha estat guardonada el 2021 amb la categoria EsAgua Gold per la implicació i el compromís amb la gestió dels recursos hídrics en l’activitat. La categoria Gold és un reconeixement a les organitzacions que, a banda de calcular la petjada hídrica i d’aigua de manera verificada, han implementat un pla de mesures de reducció de la petjada.

També destaquen les més d’11.000 hores de formació en prevenció de riscos laborals entre la plantilla amb més de 1.700 participants.

ICL reforça el seu compromís amb la sostenibilitat i la transparència i es compromet a seguir treballant per seguir integrant dins de l'estratègia global de la companyia els conceptes de medi ambient, societat i governança.

ICL Iberia, guardonada amb el premi Green Leaf 2022 de l'IFA
01/06/2022

L’Associació Internacional de Fertilitzants (IFA) ha atorgat a ICL Iberia el seu Green Leaf Award 2022 com a reconeixement a la implantació d'un nou sistema de gestió que ha millorat la salut, la seguretat i les emissions de la seva activitat. Aquest prestigiós guardó, que es lliura de forma bianual, reconeix el rendiment destacat en seguretat, salut i medi ambient (SHE) en la producció de fertilitzants per part dels membres de l'IFA.

ICL Iberia ha estat seleccionada, d'entre 25 projectes presentats a la categoria de productors de fosfats/potassa, pel seu estudi ambiental sobre les accions realitzades per reduir les emissions d'efecte hivernacle a la seva planta de Súria i la seva gestió global de seguretat, salut i medi ambient. L'Associació Internacional de Fertilitzants, fundada el 1927, és l'única associació mundial de fertilitzants, amb uns 400 membres a 70 països. Té la missió per promoure la producció, distribució i ús eficient i responsable dels nutrients de les plantes.

Els experts independents que van avaluar el projecte d'ICL Iberia van afirmar que "l'aplicació des del lloc de producció d'ICL Iberia demostra d'una manera impressionant com s'ha de gestionar una mineria responsable de fertilitzants; aquest esforç es va reflectir també en els resultats positius dels seus indicadors clau de rendiment".

El premi l'han recollit Lluís Fàbrega i Roman Tejero, del departament de Sostenibilitat i Medi Ambient d’ICL Iberia, durant la Reunió General de l'IFA que s’ha celebrat a Viena. Fàbrega, responsable de Sostenibilitat i Medi Ambient d’ICL Iberia, ha explicat que aquest guardó “és un reconeixement a l’esforç que s’està fent des de la companyia i que ens confirma que estem anant pel bon camí. I que assolir la mineria sostenible és un pas ambiciós i possible cap al qual hem de continuar caminant”.

ICL Iberia inaugura les obres d’urbanització del rieral del Tordell
07/05/2022

ICL Iberia ha inaugurat les obres d’urbanització del rieral del Tordell. Ho ha fet amb una jornada popular en la qual ha convidat als veïns i veïnes de Súria perquè descobrissin i gaudissin del nou espai. Al llarg del matí es van organitzar diferents activitats pensades per a totes les edats. El conseller delegat de l’empresa, Patricio Chacana; i l’alcalde de Súria, Albert Coberó, han destacat la millora de l’espai i els beneficis que aquest projecte urbanístic comporta a la població.

Més de 300 persones han participat en la jornada inaugural del nou rieral del Tordell. Els treballs han consistit en tasques de moviments de terres (s’han mobilitzat més de 40.000 m3), l’escullera de protecció al rieral, la creació de la mota o el passeig fluvial, el sistema de drenatge i els principals elements d’urbanització (voreres i esplanades). També s’hi ha instal·lat el nou sistema d’il·luminació, que inclou nous bàculs i lluminàries de tecnologia LED, la instal·lació del mobiliari urbà com bancs, baranes, papereres, i senyalització; i la restauració ambiental dels diferents espais del rieral amb la plantació d’espècies d’arbres i plantes autòctones que ha comptat amb la col·laboració dels escolars de Súria.

L’acte d’inauguració s’ha iniciat amb uns parlaments de l’alcalde de Súria, Albert Corberó; i el conseller delegat d’ICL Iberia, Patricio Chacana, que han explicat el projecte d’urbanització executat. Seguidament, s’ha descobert una placa commemorativa i han començat les diferents activitats. Hi ha hagut jocs del Lab_0-6 pels infants, tallers de reciclatge, de prevenció, així com la presentació i lectura del llibre solidari “Els nostres Súperherois” editat per ICL. També s’ha adequat un espai amb gespa artificial per poder jugar una estona a futbol i bàsquet. L’empresa també ha fet una jornada de portes obertes adreçada a suriencs i treballadors per visitar el mirador de la planta. Durant tot l’acte al rieral del Tordell hi ha hagut l’actuació musical del grup local Spin-off.

Les fases del pla de millora
La urbanització del rieral del Tordell forma part de les obres de millora urbanística, paisatgística i ambiental que ICL Iberia està duent a terme a l’entrada principal del municipi. El projecte, amb una inversió de 4 milions d’euros, contempla diferents fases. Fins ara ja ha finalitzat el nou sistema de semàfors al barri del Fusteret, i la rotonda d’entrada a Súria. A partir d’ara es treballarà amb la tercera i quarta fase, que comptaran amb la urbanització i tractament paisatgístic del camí de vianants que va des de l’entrada d’ICL fins al barri del Fusteret amb la millora ambiental del camí i el talús, realitzant una actuació d’integració unitària. La cinquena i última fase de l’actuació permetrà la integració del marge de la riera esdevenint una transició natural entre les instal·lacions d’ICL i la zona del Rieral del Tordell.

ICL Iberia accelera els treballs de restauració de la Botjosa amb una nova planta de sal de desgel
01/03/2022

ICL Iberia segueix amb el seu pla d’impuls de la mineria sostenible amb la posada en servei d’una nova planta de tractament de la sal de desgel a les seves instal·lacions de Súria.

Aquesta nova planta ha suposat una inversió de prop de 3 milions d’euros i permetrà duplicar la capacitat de producció de sal de desgel d’ICL. Amb aquesta empenta, la companyia preveu arribar a final d’any a una producció de sal de desgel d’unes 900 mil tones, incloent-hi part de material extret del procés de restauració de la Botjosa, el que suposa un exercici d’economia circular iniciat ja amb la planta de Sal Vacuum. Aquesta sal anirà destinada al mercat nacional, europeu i dels Estats Units principalment.

La instal·lació de la nova planta, dissenyada amb un doble sistema d’alimentació, li permet, doncs, tractar sal de roca tant de mina com material salí extret dels dipòsits salins, com el de la Botjosa.

Un cop estrenada, s’espera un creixement significatiu del tractament de sal de desgel, incloent també un major increment del ritme de restauració de la Botjosa, per la qual cosa, ICL ha posat en marxa les darreres setmanes una nova maquinària de major capacitat a l’antic dipòsit de la Botjosa, per tal d’intensificar els treballs de retirada i poder així alimentar amb material provinent d’aquest dipòsit la nova planta.

D’aquesta manera, es tanca el cicle amb la recuperació del component salí per a la seva reintroducció al mercat.

La nova planta estarà al 100% operativa en les pròximes setmanes, un cop conclogui l’actual fase de proves. Està operada per l’empresa ARIPLAN.