ACCEPT
Location
Branches

Any 2020 en Notícies

Nous silenciadors pel ventilador de la rampa de Cabanasses
18/08/2020

Els nous aparells silenciadors instal·lats a l’entrada de la rampa de Cabanasses funcionen a ple rendiment. Es tracta d’una estructura metàl·lica nova on s’han muntat els dos silenciadors, el d’admissió i el d’impulsió, juntament amb els ventiladors principals. Tenen per objectiu minimitzar el soroll que pugui provenir del ventilador. La rampa de Cabanasses comptava des d’un inici amb dos ventiladors (2x250kw) muntats en sèrie que proporcionen l’aire al túnel, necessari per a poder-hi treballar.

Tenint en compte que estava previst posar en marxa un tercer ventilador per millorar les condicions d’execució de les obres, ICL Iberia va estimar necessària la instal·lació d’un sistema d’atenuació de soroll encara més complet. S’han instal·lat dos silenciadors d’alta eficiència, consistents en una caixa de bafles a l’entrada i una altra a la sortida del tàndem que conformen les tres etapes de ventilació, a part dels silenciadors cilíndrics que incorporen ja els propis ventiladors.

Per tal de no dificultar les feines d’excavació del túnel, les tasques d’ instal·lació d’aquests silenciadors i els tres nous ventiladors s’han combinat seqüencialment en diferents fases. El nou equipament ha millorat les condicions ambientals de les obres de construcció de la rampa, garantint el treball als dos fronts d’excavació a la vegada, a banda de les tasques d’obra civil i muntatges mecànics i elèctrics per a la implantació de les cintes transportadores al llarg del seu traçat.

La infraestructura instal·lada permet treballar amb l’aportació de més aire al túnel i amb les garanties de fer-ho generant el mínim soroll ambiental.

ICL Iberia tanca definitivament la producció de la mina de Vilafruns per motius econòmics
17/07/2020

La mina de Vilafruns no reprendrà l’activitat productiva. La decisió ha estat presa conjuntament amb el Grup ICL després d’analitzar la situació econòmica del centre de producció i el context global.

El tancament temporal de certs mercats degut a l’impacte de la COVID- 19 va provocar un ressentiment de la demanda que ha comportat a una important davallada del preu de la potassa, tendència que sembla consolidar-se a curt i mig termini. Si a aquest context se li sumen els alts costos d’extracció del mineral de la mina de Vilafruns, tot plegat ha portat a la decisió de no seguir explotant aquesta mina.

Les limitacions d’explotació a l’àrea de Balsareny / Sallent, que ja ens apuntava el Pla Phoenix, fixaven el tancament el 2015. Aquest termini s’ha anat ajornant a causa dels endarreriments en la construcció de la rampa de Cabanasses. Ara que aquesta ja està a la recta final, l’empresa ha decidit que, degut a les circumstàncies econòmiques actuals, és el moment per fer aquest pas.

El President d’ICL Iberia, Carles Aleman, ha reconegut que ha estat una decisió molt complexa, però analitzada amb molta cura, i que en tot cas no pot ser cap sorpresa ja que estava previst des del 2015: “És un moment delicat per a l’empresa, per l’entorn. Hem de fer canvis importants per assegurar el futur, canvis que han d’afectar-nos a tots, i que s’han de fer molt ràpidament. Aquesta és una decisió que no ens agrada comunicar, però després d’analitzar molt curosament totes les alternatives és la única possible. És millor cessar ara definitivament la producció a la mina de Vilafruns”.

La mina de Vilafruns no tancarà del tot, ja que un grup de treballadors hi seguiran destinats en operacions de seguretat i manteniment per tasques de ventilació i retirada de la maquinària.

La nova terminal portuària ja en plena fase de proves operatives
10/07/2020

La nova terminal portuària Tramer ja està en plena fase de proves operatives que s’afegeixen a les de rendiment fins que la terminal estigui en funcionament al 100%. La nova terminal ja ha estat entregada a ICL i depèn del departament de Vendes i Màrqueting d’ICL Iberia. El nou Tramer donarà suport a l’estratègia d’ICL d’augmentar les vendes de potassa i sal d’una manera molt més eficient, sostenible i segura.

La nova terminal té capacitat de descarregar trens i camions de sal i potassa procedents dels centres de producció d’ICL Iberia a una velocitat i capacitat superior a la que permetia l’antiga terminal fins a arribar als 4 milions de tones de sal i potassa anuals (multiplicant per 4 la capacitat de l’antiga terminal).

Té espai d’emmagatzematge de 100.000 tones de sal i 120.000 tones de potassa. Inclou un moll de 460 metres de longitud, dos ponts de càrrega (shiploaders) de 52 metres d’alçada, dos magatzems de 22.000 metres quadrats, una terminal ferroviària en ample mètric amb quatre vies de 450 metres de longitud i una estació de descàrrega de camions. La inversió ha estat de 77 milions d’euros.

Aposta per la sostenibilitat

La nova terminal compta amb un augment del transport ferroviari de potassa i sal al port de Barcelona, fins a 24 vagons per comboi, permetent el transport de 900 tones per viatge. El passat mes de maig ja es van realitzar les primeres proves operatives reals de transport ferroviari entre Súria i la nova terminal. L’aposta pel tren aconsegueix una reducció de les emissions de CO2 del 80% respecte al mode terrestre amb un clar impuls per a la sostenibilitat. Més informació a: https://www.icliberia.com/sala-premsa/revista/

Tancament sense data de la mina de Vilafruns
02/07/2020

Després del segon accident mortal que lamentablement hem patit a la mina de Vilafruns, la direcció d’ICL Iberia, amb el recolzament de la matriu, va decidir aturar sine die la producció, per tal de poder fer una re-avaluació global de la situació. A tal efecte, ja aquell mateix dia, es va decidir nomenar, en coordinació amb el Grup ICL, un equip d’experts internacional que conjuntament amb l’equip d’Iberpotash pogués analitzar les mesures de seguretat i acordar les accions futures a prendre.

Recordem que el 4 de juny es va produir un primer accident mortal en el qual va perdre la vida un altre treballador de l’empresa subcontractada Montajes Rus.

La direcció de la companyia ha lamentat profundament aquests dos accidents i ha traslladat el seu condol i solidaritat a les famílies, companys, amistats de les víctimes i a l’empresa Montajes Rus, i s’ha posat a la seva plena disposició.

La companyia reitera el seu ferm compromís per vetllar per la seguretat dels operaris i col·laboradors, eix fonamental de la política empresarial.

ICL Iberia Súria&Sallent cancel·la el seu ERTO i reprèn la seva plena activitat
28/05/2020

L’empresa ICL donarà per conclòs, a partir del proper dilluns dia 1 de juny, l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) presentat el passat 25 de març.

L’empresa ja havia reiniciat la seva activitat al 50%, amb importants mesures de seguretat, el passat 14 d’abril i durant aquest període fins avui, ha anat incrementant paulatinament el seu ritme, un cop s’anaven garantint les condicions de seguretat i salut implementades durant aquestes setmanes i el seu bon funcionament.

Una part de la companyia seguirà teletreballant, en torns rotatius, en línia amb les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Amb el retorn a la plena activitat, l’empresa seguirà aplicant les mesures de seguretat i higiene que ha estat portant a terme als darrers mesos, entre elles: presa de temperatura als accessos al lloc de treball, mascaretes, guants i dispensadors de gel hidroalcohòlic, i manteniment de distàncies de seguretat entre totes les persones treballadores, tant a oficines com a planta o mina.

“Tal i com vam acordar amb sindicats i representants dels treballadors, tan aviat com hem pogut garantir la salut i la seguretat de les persones que formen part de la nostra companyia, hem decidit recuperar l’activitat al 100%. I ho fem amb entusiasme i amb una immensa gratitud per l’esforç col·lectiu que hem fet per garantir la continuïtat de la nostra empresa en aquests moments tan complicats que ens han tocat viure”, afirma Carles Aleman, president d’ICL Iberia.

Durant el temps d’aplicació de l’ERTO, ICL Iberia no ha aturat mai del tot la seva activitat i ha mantingut en funcionament la seva planta de cristal·lització per tal de poder garantir el subministrament de sal, matèria primera essencial per a la producció de desinfectants com el lleixiu i el clor.

Un ERTO acordat amb sindicats i representants dels treballadors

Recordem que ICL Iberia Súria&Sallent va sol·licitar el passat 25 de març un ERTO per força major i es va comprometre a complementar les prestacions d’atur de tots els afectats fins el 75% de las bases de cotització mentre durés l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació. Aquest compromís va comptar amb el recolzament dels sindicats i representants dels treballadors de la companyia.

S’inicien les proves dels serveis ferroviaris entre la mina de Súria i la terminal de potassa d’ICL Iberia al Port de Barcelona
15/05/2020

Les primeres proves reals de transport ferroviari entre la mina de sal i potassa que ICL Iberia té a Súria i la seva terminal al Port de Barcelona s’han iniciat aquesta setmana. Es tracta dels primers trens, operats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que arriben a aquesta nova terminal, on ja s’han començat a realitzar també proves de càrrega de vaixells. Un cop finalitzin les proves, ICL preveu que la nova terminal dedicada a la potassa i als productes salins estigui plenament operativa durant el proper mes de juny.

Un cop completades les infraestructures ferroviàries en els accessos i en l’interior de la terminal i incorporades al Sistema de Gestió de Seguretat i Operativa Ferroviària del Port de Barcelona, els trens han començat a realitzar proves operatives. Inicialment s’han realitzat dues circulacions diàries però FGC, que ofereix aquest servei entre el Bages i el Port, preveu que s’incrementin gradualment.

La nova terminal de sals i potassa que ICL Iberia ha construït al moll Álvarez de la Campa és peça cabdal del projecte industrial que es desenvolupa a la conca minera del Bages, ja que garanteix una logística marítima de gran capacitat per donar una sortida eficient i sostenible als seus creixements de producció futurs.

La infraestructura, que ha comportat una inversió de 77 milions d’euros, inclou un moll de 460 metres de longitud, dos shiploaders de 52 metres d’alçada, dos magatzems de 22.000 m2, una terminal ferroviària en ample mètric amb quatre vies de 450 metres de longitud i una estació de descàrrega de camions. La terminal té capacitat per operar 4 milions de tones anuals de sal i potassa.

FGC opera en la línia entre Súria i el Port combois de 21vagons, número que ICL preveu augmentar fins a 24, i 290 metres de longitud. Cada vagó pot portar 40 tones de pes i, per tant, en cada comboi es transporten fins a 900 tones netes de potassa. FGC, que ha signat un contracte amb ICL per trenta anys, ha realitzat una important inversió amb l’adquisició de 5 locomotores duals (dièsel-elèctriques) que comporten una reducció del consum de gasoil en un 66%. L’ús del transport ferroviari comporta una reducció de les emissions de CO2 del 80% respecte al mode terrestre i ajuden a minimitzar els sorolls i els accidents per carretera. Finalment, les noves locomotores són un 95% reciclables, amb la qual cosa s’impulsa l’economia circular.

Aquesta inversió representa una gran contribució per mantenir i fins i tot augmentar l’activitat econòmica de la comarca del Bages, atès que FGC preveu augmentar gradualment les circulacions entre la mina i el Port a mesura que ICL incrementi els seus nivells de producció. Es calcula que, quan estigui plenament operatiu, el nou servei ferroviari transportarà més del doble de tones de potassa fins al Port de les que es transportaven fins ara.

ICL Iberia manté el subministrament de potassa a nivell nacional
08/05/2020

ICL Iberia ha centrat la seva activitat en seguir essent un dels principals subministrado rs de potassa al mercat nacional de fertilitzants, malgrat l’estat d’alarma decretat a causa de la crisi del coronavirus.

Quan es va declarar l’estat d’alarma, i per tant la força major, ens trobàvem en plena campanya de fertilització a Espanya i la producció de potassa s’havia aturat a les nostres mines a causa de l’ERTO.

Des del departament Comercial d’ICL es va decidir importar vaixells a la terminal portuària de Barcelona des d’Asdod (Israel). El primer va arribar i va descarregar el 6 d'abril. En una setmana es van aconseguir descarregar 3 vaixells, unes 13.000 tones de potassa granular i potassa fina blanca.

Pel que fa al subministrament via camions al llarg del mes d'abril de 2020, 22.500 tones de potassa s'han pogut transportar a la Península Ibèrica, i 6.500 tones a França.

El subministrament als clients nacionals d’ICL Iberia ha estat possible gràcies a l’estoc existent i la ràpida gestió de l’equip humà de l’empresa, donant un servei eficaç i de qualitat.

ICL Iberia i treballadors signen un acord conjunt per afrontar la situació produïda per la COVID-19
03/04/2020

Després de la presentació d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per part d’ICL Iberia Súria&Sallent, l’empresa i la representació dels treballadors han signat un acord conjunt per afrontar l’extraordinària situació que ha generat la COVID-19.

Aquest acord s’emmarca en el diàleg constant que l’empresa manté amb els treballadors i inclou diferents punts per a mirar de mitigar els efectes de l’aturada de l’activitat.

Així, empresa i treballadors han acordat:

• ICL Iberia Súria&Sallent es compromet a complementar les prestacions d’atur de tots els afectats fins el 75% de las bases de cotització mentre duri l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació.

• El retorn a l’activitat, encara que sigui de forma parcial, es produirà tan aviat com sigui possible garantir les condicions de salut i seguretat dels treballadors, i les circumstàncies de la COVID-19 ho facin possible.

En aquests moments ICL Iberia Súria&Sallent manté l’empresa en serveis mínims per tal de garantir la seguretat de les instal·lacions.

El passat dia 25 de març l’empresa es va veure abocada a sol·licitar un ERTO per força major després de fer tot el possible per mantenir les instal·lacions operatives mentre va poder, oferint i acordant noves mesures de seguretat amb els seus treballadors.

ICL Iberia Súria&Sallent agraeix enormement l’esforç de totes les persones que formen part de la companyia en aquests moments tan complicats.

ICL Iberia Súria&Sallent sol·licita un ERTO
26/03/2020

Davant les mesures de seguretat dictades pel Govern arran de la COVID-19 que s’han de portar a terme en els llocs de treball i la impossibilitat de complir-les en la seva totalitat en algunes posicions de la mina , ICL Iberia Súria&Sallent ha acordat iniciar el procés de sol·licitud d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que es va fer efectiu dijous 26 de març.

Malgrat el grau d’absentisme, ICL Iberia Súria&Sallent ha fet tot el possible per mantenir les instal·lacions operatives mentre ha pogut oferir prou mesures de seguretat als seus treballadors. En aquest sentit, el passat 17 de març, va acordar-se amb els sindicats i comitès d’empresa una reducció de la producció al 50% per tal de poder implementar aquestes mesures.

Aquest ERTO s’implantarà a Súria i Sallent. Durant aquest període l’empresa mantindrà els serveis mínims. La voluntat de l’empresa és recuperar la normalitat tan bon punt sigui possible tot garantint la seguretat de tothom.

ICL Iberia Súria&Sallent és una empresa compromesa amb els benestar i seguretat dels seus treballadors. Per això volem agrair en el context actual la gran feina i esforç realitzat aquests dies per totes les persones que formen part de la companyia en moments tan complicats.

Actualització de mesures pel Covid-19
18/03/2020

ICL Iberia, amb la voluntat de preservar la salut i la seguretat dels seus empleats, ha arribat a un acord amb els representants dels treballadors per reduir temporalment la producció a la mina a la meitat. Aquesta mesura és efectiva des de dimarts 17 de març a la tarda i es mantindrà fins a nou avís. El comitè de crisi sanitària de l’empresa en fa un seguiment i avaluació diari.

També des de dilluns dia 16, l’empresa ha facilitat el teletreball a aquelles persones que ocupen una posició que les seves tasques laborals ho permeten. D’aquesta manera es vol evitar inicialment, el tancament de la planta.

Amb la creació del comitè de crisi pel COVID-19 i la implementació de mesures de seguretat per evitar el risc de contagi del virus entre el personal treballador, ICL Iberia fa un seguiment diari de la situació i no dubtarà adoptar cap mesura addicional per garantir la salut dels seus empleats.

*Aquesta informació s’anirà actualitzant a mesura que hi hagi noves modificacions.

ICL Iberia aposta pel consum d’energia verda
11/03/2020

ICL Iberia consumeix des d’inicis del 2020 el 100% d’energia elèctrica provinent de fonts renovables i sostenibles, com ara l’energia eòlica, solar o geotèrmica, entre altres. La mesura s’emmarca en el ferm compromís de l’empresa cap a la mineria sostenible i el medi ambient.
Per tal de fer- ho possible, ICL Iberia ha desenvolupat un nou enfoc operatiu que permet reduir la petjada de carboni afavorint l’eficiència energètica. Segons explica el director de Medi Ambient d’ICL Iberia, Lluís Fàbrega, "consolidem la nostra aposta per la sostenibilitat amb la contractació de fonts energètiques renovables pel subministrament elèctric dels centres de treball. Aquesta mesura s'uneix a d'altres iniciatives portades a terme els últims anys que ens han ajudat a reduir l'impacte ambiental".
La nova mesura té com a conseqüència directa la neutralització de les emissions de CO2 relacionades amb tots els consums elèctrics als centres de Súria i Sallent, el que permet aconseguir una reducció significativa de la nostra petjada de carboni global d’un 45%, al mateix temps que reforça el compromís de la companyia en la lluita contra el canvi climàtic.
Aquesta aposta per l’energia verda s’ha materialitzat de forma simultània a la resta dels centres de treball del Grup ICL a Europa, un canvi de caràcter voluntari que forma part del compromís d’ICL per promoure i consolidar la seva responsabilitat mediambiental escollint pel seu consum elèctric les energies renovables.

ICL Iberia posa els fonaments de la mineria del segle XXI
21/01/2020

ICL Iberia ha presentat dos dels gran projectes industrials que finalitzaran al llarg d’aquest 2020: la nova terminal portuària i la rampa de Cabanasses. Ho ha fet aquest 21 de gener durant una visita institucional a la nova terminal que està a punt d’inaugurar al Port de Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el Secretar General d’Indústria i de la PIME del Govern d’Espanya; Raül Blanco; el cinquè Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; i els 100 màxims directius de la companyia, liderats pel president i CEO, Raviv Zoller, i el President de la filial d’ICL Iberia, Carles Aleman.
El President d’ICL Iberia, Carles Aleman, ha agraït tant al grup com a les autoritats el seu continu suport al projecte i ha explicat que el que havia nascut amb l’objectiu de fer una mineria eficiente “ha evolucionat per a tenir una mineria del segle XXI, és a dir, aconseguir una minería sostenible”. Aleman ha afegit que gràcies a aquests i altres projectes, aviat l’empresa “podrà produir potassa i sals sense llençar cap gram de sal als dipòsits salins i serem competitius a nivel global”.
Raviv Zoller, President i CEO d’ICL, ha reiterat el compromís de la companyia amb el projecte industrial de la filial catalana i ha agraït l’esforç de la plantilla per tirar-lo endavant. Zoller ha explicat que l’objectiu del grup és pensar en el futur de la societat i “com aportar el nostre granet de sorra per fer-ho sosteniblement i al costat de la innovació”.
La nova terminal es preveu que entri en funcionament durant aquesta primavera després que s’hagin fet les primeres proves de càrrega amb vaixells. La terminal forma part de l’ambiciós projecte industrial que l’empresa té dissenyat per al desenvolupament la conca minera del Bages i ha tingut una inversió de més de 77 milions d’euros. Un cop en marxa permetrà fer front als augments de càrrega previstos per als propers anys. La nova terminal d’ICL situada al moll Álvarez de la Campa substituirà l’actual situada al Moll del Contradic.
Un dels punts que s’ha tingut en compte a la construcció de la nova terminal portuària ha estat la millora en eficiència i productivitat. Per això s’ha contemplat la capacitat de manipulació del producte salí. Pel que fa al transport de trens, la nova terminal permetrà doblar la quantitat de mineral que l’empresa trasllada des de les plantes del Bages fins al port, arribant a més d’un milió de tones anuals, gràcies a l’acord recentment signat amb Ferrocarrils de Catalunya per ampliar la freqüència i capacitat dels trens.
També es millora substancialment la capacitat de càrrega del vaixells ja que es passarà de les actuals 800mil tones a gairebé 4 milions amb la possibilitat de què es puguin carregar 2 vaixells de forma simultània.
Entre les infraestructures de la nova terminal portuària també hi ha un edifici d’oficines, 2 magatzems –amb gairebé 22.000m2 de superfície i capacitat per a 220.000 tones-, 2,7 quilòmetres de cintes transportadores i una terminal ferroviària interior, amb 4 vies de 450 metres en ample mètric.